Amunt i avall, pageses cucs i alls

Els nostres amics del subsòl

AMB EL SUPORT DE:   

 

Aquesta és una història que ens farà pujar i baixar, baixar i pujar...

Comencem per dalt... la Jacinta és una petita agricultora que ha treballat molt dur per reconvertir el seu camp a l’agricultura ecològica. Ella sap molt bé que un sòl sa ens donarà els aliments que necessitem per créixer forts i saludables. Però per a ella és molt difícil poder seguir treballant. Cada vegada la ciutat creix més, els sòls estan contaminant-se i, a més, uns senyors vestits de gris li volen comprar la seva finca. La Jacinta està trista i plena de dubtes.

Mentrestant, per baix... hi ha els seus amics del subsòl: un sorprenent grup de cucs, cebes, alls i pastanagues que emprenen un increïble viatge a través del regne del sòl, cap a la recerca de les respostes que la Jacinta necessita per a poder seguir conreant la terra.

Així, “Amunt i avall, pageses cucs i alls” és un viatge ple de sorpreses a través dels meravellosos misteris del sòl, en el qual descobrirem com la seva salut és també la nostra.

El projecte d’educació agrícola La Zanahoria Teatrera i la companyia de teatre La Cuentista/Hand Made Theatre s’uneixen per donar vida a una proposta educativa dirigida a  infants de Primària i les seves famílies que integra el teatre a l’educació agrícola. El projecte està basat en un apropament comprensiu als nostres sòls com a part essencial de la vida al Planeta, del camí cap a la sobirania alimentària i d’un futur més sostenible.

Activitat d’educació agrícola a través de les arts i del teatre

Per educació agrícola, entenem un conjunt de coneixements bàsics de cultiu, que permeten als infants entendre la relació entre els aliments que necessitem per a viure i el món pagerol (campesino) que els produeix, que actualment es troba amb moltes dificultats davant de la indústria.

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) va declarar l’any 2015 com l’any internacional dels sòls, en resposta a una crida cap a la ciutadania per a valorar i prendre consciència de la gran importància d’aquest recurs natural finit i essencial per a la nostra alimentació.

En una societat sobretot urbana, el contacte amb el món agrari és cada vegada més inusual i llunyà i, per tant, l’educació agrícola és una matèria pendent en la formació de les noves generacions. Per educació agrícola, entenem un conjunt de coneixements bàsics de cultiu, que permeten als infants entendre la relació entre els aliments que necessitem per viure i el món agrari.

Per poder transmetre aquestes idees, complexes i pràctiques a la vegada, és fonamental crear noves instàncies educatives que permetin apropar els nens i nenes al món de l’agricultura, des d’una perspectiva innovadora i que utilitzi nous paradigmes educatius, com ara la inclusió de les arts per a l’aprenentatge significatiu.

En aquest context, el projecte d’educació agrícola La Zanahoria Teatrera i la companyia de teatre Hand Made Theatre / La Cuentista s’uneixen per donar vida a un projecte educatiu que integra el teatre a l’educació agrícola, basat en un apropament comprensiu als nostres sòls com a part essencial de la vida al nostre Planeta, de la seguretat alimentària i del futur sostenible.

Descripció general del projecte:

Conte/Espectacle d’Educació Agrícola de petit format dirigit a infants i les seves famílies.    

Objectiu General:

Per mitjà d’un conte/espectacle, volem transmetre els coneixements bàsics necessaris per a la valoració
dels sòls com a organismes vius.

Objectius Específics:

1. Conèixer i valorar la importància del sòl com a organisme viu.
2. Conèixer i identificar els principals òrgans subterranis de patates, alls i cebes, per mitjà d’un conte/ espectacle teatral.
3. Associar les hortalisses subterrànies amb el consum humà.

TEASER Contacontes “Amunt i avall, pageses cucs i alls” from La Cuentista on Vimeo.

Fitxa Artística:

Autors del conte: Isabel Mullins i Alejandro Lanas

Ilustracions: Matias Acosta                                                                                                       

Actriz: Javiera Gazitúa

Traducció: Laia Rodríguez

Disseny Gràfic: Magdalena Lanas

Realització: La Cuentista / Hand Made Theatre i Sara Caldas

Col·laboradors: FabCafé / Parc Agrari del Baix Llobregat

Amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona /  subvencions de districte i ciutat 2017

COLABOREN:

                                                

 

Guia continguts

 

El Conte!