Disseny de l’eina digital

Art, educació i tecnologia per a animar el pensament ecològic en nens i nenes de primària.

©Lorena Álvarez Chávez 

Abordar el tema agrícola, des d'una perspectiva educativa per a nens i nenes de primer cicle de primària, ha estat un atractiu desafiament per a les integrants de La Cuentista, àrea d'educació i teatre de Hand Made Theatre. I si a això se li suma la incorporació de recursos tecnològics i digitals enmig del context global de crisi sanitària, l'aposta ha exigit potenciar encara més la creativitat.

No obstant això, la contingència no ha estat obstacle per a portar endavant "Amunt i avall, pageses, cucs i alls", segona etapa i continuïtat d'un projecte educatiu agrícola inspirat en el conte homònim, escrit per Isabel Mullins i Alejandro Lanas i impulsat per primera vegada com a representació escènica, per la companyia de teatre barcelonina el 2017.

Aquesta segona etapa consta d'un programa íntegre d'activitats per a l'educació agrícola arrelat en les arts escèniques -que en aquesta ocasió- abraça també les noves tecnologies aplicades a les aules, just en un context on aquests recursos s'han convertit en una eina de suport fonamental per als mestres.

"Amunt i avall, pageses, cucs i alls" és un projecte que inicia amb la representació d'aquest conte en format Kamishibai, introduint a l'alumnat en la temàtica del sòl com a organisme viu i la relació d'efecte/causa que tenen les accions de l'ésser humà sobre la vida d'aquest recurs de gran importància ambiental i bàsic per a la vida. Després de l'espectacle, l'alumnat i el professorat accedeixen a una eina digital per a ser utilitzada en a les pissarres digitals de les seves respectives classes, que els permet aprofundir en els continguts introduïts pel conte, que són fonamentalment: l'agricultura, la dona pagesa, la diferència entre compost i humus, i els cucs.

Laura Ceraldi

María Toral

Isabel Molina

Laura, María, i Isabel tres expertes disposades a col·laborar

Però per a dissenyar amb pertinència i precisió aquest projecte, l'equip de La Cuentista es va vincular amb expertes, tant de l'àrea mediambiental en escoles com de l'àrea tècnica en el món agrícola. Així és com es va iniciar el treball en conjunt amb la Laura Ceraldi, professora i agrònoma, a càrrec d'ecologia i sostenibilitat a primària en el Col·legi Jesuïtes de Gràcia; i amb la María Toral, professora i precursora d'Educahorts Projectes, organització dedicada a promoure l'ecologia urbana; i Isabel Molina, jardinera i horticultora urbana que col·labora amb Educahorts, i que no ha pogut estar en aquesta entrevista.

Per a Laura Ceraldi, "la teatralitat trasllada un tema tan tècnic com pot ser l'agricultura -o com es tracta normalment- cap a un lloc fantàstic". La professora de primària, que ja va participar en la primera etapa d'"Amunt i avall, pageses, cucs i alls" i va conèixer la impressió dels alumnes després de l'espectacle explica que: "La presència, aquest punt de teatralització, empatitzar amb un personatge que tens endavant, en el cas de la pagesa, o del qual està patint, això provoca que ells s'involucrin en la màgia del teatre... la qual cosa ens encanta. Perquè el que ens agrada és allò que sempre ens transporta". La María Toral escolta la Laura i agrega: " l'emoció!" Això sí que fa memòria, això sí que fa guardar un aprenentatge".

Per a Toral, participar en l'etapa de recerca d'aquest projecte ha estat una experiència positiva. Diu que "anar-ho desglossant per capes per a posar-te al nivell dels infants de sis anys que el rebran, ha estat molt bonic i m'ha permès aprendre molt". No obstant això, relata que a l'inici es va preguntar si potser no seria un tema molt difícil per a ells. Però a mesura que avançava es va respondre a si mateixa: "És complex per a nens tan petits, vaig pensar. Però si t’atures i penses en totes les etapes a través de les quals van passant en la proposta teatralitzada, ho entens. És un procés que es va desglossant a poquet a poc, cada vegada amb més profunditat", comenta.

Totes dues professionals concorden en la importància d'impulsar aquest tipus d'experiències, especialment perquè es tracta d'un tema urgent en l'àmbit planetari, que obliga a prendre mesures profundes com a societat per a generar una transformació real. I segons comenten la Laura i la María, el canvi no ha de venir únicament dels nens i nenes, sinó també dels adults.

"Els nois són una esponja i assimilen les coses molt més que els pares. I els bons hàbits també. En general, en el col·legi porten endavant hàbits sostenibles que després a casa els costa molt mantenir", explica Laura. Qui aprecia aquest projecte, perquè diu que, "si apliques a part aquest tema, com ara el fan les noies amb el teatre. I l'explicació l'adosses a l'educació, els pares increïblement ho veuen d'una altra manera. Ho veuen com un tema d'educació més global... i els nois tenen moltes més inquietuds i ull crític amb el tema sostenible, més del que nosaltres pensem", conclou.

En tant la María, diu: "Al final, amb aquesta mena de projectes despertes un interès. I si a més tenen a classe eines per a poder observar-ho directament i aprofundir en els conceptes, ja es compleix el procés complet. Però si us plau, que no es perdi tocar la terra amb les mans i fer les coses amb la teva experiència. La naturalesa és una cosa amb la qual també hem d'estar connectats, no sols amb el mòbil. I si les eines tecnològiques serveixen per a acostar-te al món natural, genial, perquè és vital recuperar la nostra connexió amb la naturalesa", conclou.

Per als qui s'interessin a conèixer més sobre aquesta experiència, per mitjà d'una publicació digital (revista interactiva), l'enllaç d'activitats per a les aules estarà disponible en www.lacuentista.net (Eina digital) d'aquesta manera tant les escoles que formen part d'aquest projecte com qualsevol persona, podrà accedir a aquesta eina.

 

Amb el suport de: